Branche: Zuivel

September 2009 – oktober 2010

SharePoint consultant/developer

 

Koninklijke FrieslandCampina voorziet miljoenen mensen in meer dan honderd landen verspreid over de hele wereld van melkproducten, kaas, boter en ingrediënten. Voor meer informatie: http://www.frieslandcampina.com

Dairy News & Analysis is de intranet site van FrieslandCampina’s Corporate Strategy afdeling. DNA is opgezet om goede gefundeerde beslissingen te kunnen maken in business tactieken en strategieën.

Het DNA project waaraan Anita heeft gewerkt betrof de migratie van DNA op LiveLink naar SharePoint (MOSS 2007). Binnen dit project zijn meer dan 50.000 documenten op LiveLink gemigreerd naar SharePoint met behoud van de metadata.

Anita heeft in dit project maatwerk webparts, timerjobs en een controltemplate (custom column type, cascading dropdown, multichoice, jQuery) gebouwd om de werking van de DNA applicatie optimaal op SharePoint te faciliteren.

Notificaties kunnen worden ingesteld om nieuwe items zowel per email en/of op een blackberry te kunnen ontvangen. De email en blackberry berichten zijn volledig opgemaakt volgens de FrieslandCampina huisstijl en worden op een vast tijdstip, met keuze dagelijks of wekelijks, verstuurd naar de geabonneerde. Gebruikers van het systeem kunnen zelf opgeven van welke informatie zij op de hoogte gehouden willen worden.

Met de ontwikkelde webparts kunnen verschillende dwarsdoorsneden worden gemaakt van de meer dan 50.000 documenten welke in SharePoint zijn opgeslagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van SharePoint Search Scopes en managed properties. De verschillende zoekmogelijkheden zijn zowel met CAML als met SharePoint Enterprise Search SQL statements geïmplementeerd, afhankelijk van de wens of de data per direct beschikbaar moet zijn voor gebruikers, bijvoorbeeld dagelijks nieuws, of dat een vertraging acceptabel is, bijvoorbeeld bij het maken van analyses waarbij veel data wordt opgevraagd.

Verder wordt de prijsontwikkeling van verschillende grondstoffen bijgehouden. Hiervoor heeft Anita een custom grafiek module geprogrammeerd, voor het gebruik in SharePoint, welke de data grafisch weergeeft. De grafiek met de ruwe data kan geëxporteerd worden als pdf of MS Excel formaat. Bij het exporteren wordt een vaste volgorde van de weergave van de gegevens gehanteerd inclusief een inhoudsopgave. De keuzes welke de gebruiker heeft gemaakt voor het genereren van de grafiek, bijvoorbeeld tijdsperiode en grondstof, worden overgenomen in het rapport. De opmaak van het rapport is geheel volgens FrieslandCampina huisstijl.

Om bij te houden hoeveel en welke soorten gegevens er in het systeem gebruikt wordt is er een timerjob ontwikkeld welke periodiek aantallen van bijvoorbeeld type documenten en andere gebruikte bronnen verzamelt in een lijst. Met behulp van jQuery en SPServices worden de gegevens overzichtelijk aan de gebruiker gepresenteerd.

SPServices in combinatie met jQuery is veelvuldig gebruikt om gegevens overzichtelijk aan gebruikers te presenteren, bijvoorbeeld een aangepaste weergave van een lijst met ondernemingen welke in het systeem aanwezig zijn en het tonen en verbergen van tabbladen op basis van aanwezige gegevens. In het systeem zijn ook TV Commercials te raadplegen middels een geavanceerd zoekscherm opgebouwd met SPServices en jQuery.

Het ontwikkelde maatwerk is in features in combinatie met solutions opgeleverd.

Naast dit project, wat de hoofdopdracht was, heeft Anita gewerkt aan andere SharePoint zaken als het uitbreiden van het Content Query webpart en aanpassen van de bijbehorende xslt, het maken van een newsticker (à la CNN, tv) op basis van een extern aangeboden rss feed en het maken van aspx pagina’s met dataviews en connected webparts met behulp van SharePoint Designer. 

Voor een interview over het DNA project voor het internet personeelsblad Spark, klik hier.

Microsoft Office SharePoint Server 2007, Microsoft Office SharePoint Designer 2007, Visual Studio 2008, javascript, jQuery, SPServices, xslt, Visual Source Safe, MS Chart Controls

Tags: , , , ,

  • Follow anitaboerboom on Twitter