FrieslandCampina

September 2009 – Oktober 2010 | FrieslandCampina

SharePoint consultant/developer

Dairy News & Analysis (DNA) is de intranetsite van FrieslandCampina’s Corporate Strategy afdeling. DNA is opgezet om goede gefundeerde beslissingen te kunnen maken in business tactieken en strategieën. Het project waaraan Anita werkte betrof de migratie van DNA op LiveLink naar SharePoint (MOSS 2007).

Anita bouwde voor dit project maatwerk webparts, timerjobs en een control template (custom column type, cascading dropdown, multichoice, jQuery), om de werking van de DNA applicatie optimaal op SharePoint te faciliteren. Het ontwikkelde maatwerk werd in features, gecombineerd met solutions opgeleverd.

Naast deze hoofdopdracht, werkte Anita ook aan andere SharePoint zaken, zoals  de uitbreiding van het Content Query webpart en de aanpassing van de bijbehorende xslt. Ook maakte ze een newsticker (à la CNN tv), op basis van een extern aangeboden rss feed, aspx pagina’s met dataviews en connected webparts met behulp van SharePoint Designer.

Koninklijke FrieslandCampina voorziet miljoenen mensen in meer dan honderd landen, verspreid over de hele wereld van melkproducten, kaas, boter en ingrediënten. Voor meer informatie: www.frieslandcampina.com.

Voor dit DNA project zijn, met behoud van metadata, meer dan 50.000 documenten op LiveLink gemigreerd naar SharePoint. Anita bouwde maatwerk webparts, timerjobs en een controltemplate (custom column type, cascading dropdown, multichoice, jQuery) om de werking van de DNA applicatie optimaal op SharePoint te faciliteren.

Met de ontwikkelde webparts kunnen verschillende dwarsdoorsneden worden gemaakt van de ruim 50.000 documenten die in SharePoint zijn opgeslagen. Hierbij worden SharePoint Search Scopes en managed properties gebruikt. De verschillende zoekmogelijkheden werden zowel met CAML als met SharePoint Enterprise Search SQL statements geïmplementeerd. Dit was afhankelijk van de wens of de data per direct beschikbaar moet zijn voor gebruikers, zoals dagelijks nieuws, of dat een vertraging acceptabel is, bijvoorbeeld bij het maken van analyses waarbij veel data wordt opgevraagd.

Huisstijl FrieslandCampina

Het was mogelijk gemaakt om notificaties in te stellen, zodat nieuwe items zowel per e-mail als op een BlackBerry kunnen worden ontvangen. E-mails en BlackBerryberichten zijn volledig opgemaakt in de huisstijl van FrieslandCampina en ze worden op een vast tijdstip verstuurd naar abonnees. Gebruikers van het systeem kunnen zelf opgeven welke berichten zij willen ontvangen en hoe vaak, bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks.

In DNA wordt ook de prijsontwikkeling van verschillende grondstoffen bijgehouden. Voor gebruik in SharePoint programmeerde Anita een custom grafiek module die data grafisch weergeeft. Een grafiek met ruwe data kan worden geëxporteerd als pdf of MS Excel formaat. Bij het exporteren wordt een vaste volgorde van de weergave van de gegevens gehanteerd, inclusief een inhoudsopgave. De keuzes die de gebruiker maakt voor het genereren van de grafiek, bijvoorbeeld tijdsperiode en grondstof, worden overgenomen in het rapport. De opmaak van het rapport is ook hier in de huisstijl van FrieslandCampina.

Timerjob

Om bij te houden hoeveel en welke soorten gegevens er in het systeem gebruikt wordt is er een timerjob ontwikkeld. Die verzamelt periodiek aantallen van bijvoorbeeld type documenten en andere gebruikte bronnen in een lijst. Met behulp van jQuery en SPServices worden deze gegevens overzichtelijk aan de gebruiker gepresenteerd.

Om gegevens overzichtelijk aan gebruikers te presenteren werd er veel gebruik gemaakt van SPServices, in combinatie met jQuery. Daarmee kun je bijvoorbeeld een aangepaste weergave van een lijst met ondernemingen uit het systeem staan maken, of op basis van beschikbare gegevens tabbladen weergeven en verbergen. Tot slot kun je daarmee via een geavanceerd zoekscherm FrieslandCampina TV Commercials bekijken.

Voor een interview over het DNA project voor het internet personeelsblad Spark, klik hier.

Microsoft Office SharePoint Server 2007, Microsoft Office SharePoint Designer 2007, Visual Studio 2008, javascript, jQuery, SPServices, xslt, Visual Source Safe, MS Chart Controls